Tudástár / Fogkőeltávolítás előtti tudnivalók

Fogkőeltávolítás előtti tudnivalókKutyáknál és macskáknál a leggyakoribb állatorvosi problémák közé sorolhatók a szájüregi megbetegedések úgy, mint a fogkőképződés és a fogínygyulladás.

Genetikai hajlam és a nem megfelelő táplálási szokások az okozói a túlzott fogkőképződésnek, ami gyakran fájdalmas fogínygyulladáshoz és fogvesztéshez vezethet. 

A fogakon először lepedék (plakk) képződik az állat nyálából, a fogakon maradó eledelből és a szájüregben megtalálható baktériumokból. Idővel különböző ásványi anyagok épülnek be ebbe a lepedékbe és kialakul a fogkő (calculus). A fogkő kiváló tapadási felületet biztosít további baktériumok számára, a normál szájflóra megváltozik, ami fogínygyulladáshoz (gingivitis) és a fogágybetegséghez (parodontitis) vezet. A fogakat tartó apró kis szalagocskák (parodontális ligament) károsodnak, így a fogak meglazulhatnak és ki is hullhatnak.

Kezelés nélkül, a szájüregből baktériumok kerülhetnek a véráramba és eljutva más belső szervekhez (szív, vese, máj, …) súlyos megbetegedést okozhatnak. 

Fontos tudni azt is, hogy egyes baktériumok fokozott veszélyt jelenthetnek várandós kismamákra, idős és beteg emberekre.

A megfelelő szájhigiénia megőrzése érdekében nagyon fontos a megelőzés. Az otthoni fogápolás mellett évente legalább egyszeri állatorvosi vizsgálatot javasoljuk. Ha kisállatánál a felsorolt tünetek legalább egyikét tapasztalja érdemes már előbb felkeresnie állatorvosát: rossz szájszag, elszíneződött fogazat, kipirult fogíny, csökkent étvágy, az étel elutasítása, vérző fogíny, a száj környéke tapintásra fájdalmas, duzzanat a szemek és/vagy a száj környékén, törött fog, kihullott fog, ki nem eső (perzisztáló) tejfog.

Rendelőnkben a következő fogászati beavatkozásokra van lehetőség: ultrahangos fogkőeltávolítás, foghúzás, szájsebészeti ellátások.

A fogászati beavatkozásokért kérjük egyeztessen időpontot telefonon vagy személyesen a rendelőnkben és a kapott időpont előtt 2 héttel hozza be rendelőnkbe kedvencét, hogy felmérhessük a fogkő kiterjedését, a fogíny és a fogágy gyulladásának mértékét és az antibiotikumos kezelés szükségességét. A beavatkozás hozzávetőleges időtartamát is az előzetes vizsgálat alapján tudjuk Önnek megmondani.

A fogászati ellátás (ultrahangos fogkő eltávolítás, foghúzás, …) bódításban vagy altatásban történik, hiszen állataink nem ülnének végig mozdulatlanul egy ilyen kezelést és ijesztő lehet számukra a fogkő eltávolító gép zaja. Foghúzáshoz és szájsebészeti ellátáshoz a bódítás mellett gyakran helyi érzéstelenítést is alkalmazunk, hogy az állatok semmiféle fájdalmat ne érezhessenek. Bizonyos esetekben röntgenfelvétel készítése is szükséges lehet, az állkapocs és a foggyökerek állapotának felmérése érdekében.

 Amennyiben egyéb információra van szüksége, forduljon hozzánk bizalommal!
« Vissza az előző oldalra!

Elérhetőségek

Noé Állatambulancia Kft.

9700 Szombathely,
Vízöntő u. 7.
Telefon:
+36-94-357-701
+36-30-979-7000
E-mail:
noeallatambulancia@gmail.com
Noé Állatambulancia Kft. - MagyarNoé Állatambulancia Kft. - Német