Szolgáltatásaink / Fogászati ellátás

Fogászati ellátásFogászati ellátás

Kutyáknál és macskáknál a leggyakoribb állatorvosi problémák közé sorolhatóak a szájüregi megbetegedések, úgy mint a fogkőképződés és a fogínygyulladás.
Genetikai hajlam és a nem megfelelő táplálási szokások az okozói a túlzott fogkőképződésnek, ami gyakran fájdalmas fogínygyulladáshoz és fogvesztéshez vezethet.
A fogakon először lepedék (plakk) képződik az állat nyálából, a fogakon maradó eledelből és a szájüregben megtalálható baktériumokból. Idővel különböző ásványi anyagok épülnek be ebbe a lepedékbe és kialakul a fogkő (calculus). A fogkő kiváló tapadási felületet biztosít további baktériumok számára, a normál szájflóra megváltozik, ami fogínygyulladáshoz (gingivitis) és a fogágybetegséghez (parodontitis) vezet. A fogakat tartó apró kis szalagocskák (parodontális ligament) károsodnak, így a fogak meglazulhatnak és ki is hullhatnak.
Kezelés nélkül, a szájüregből baktériumok kerülhetnek a véráramba és eljutva más belső szervekhez (szív, vese, máj,…) súlyos megbetegedést okozhatnak.
Fontos tudni azt is, hogy egyes baktériumok fokozott veszélyt jelenthetnek várandós kismamákra, idős és beteg emberekre.
A megfelelő szájhigiénia megőrzése érdekében nagyon fontos a megelőzés. Az otthoni fogápolás mellett évente legalább egyszeri állatorvosi vizsgálatot javasoljuk. Ha kisállatánál a felsorolt tünetek legalább egyikét tapasztalja érdemes már előbb felkeresnie állatorvosát: rossz szájszag, elszíneződött fogazat, kipirult fogíny, csökkent étvágy, az étel elutasítása, vérző fogíny, a száj környéke tapintásra fájdalmas, duzzanat a szemek és/vagy a száj környékén, törött fog, kihullott fog, ki nem eső (perzisztáló) tejfog.
Rendelőnkben a következő fogászati beavatkozásokra van lehetőség: ultrahangos fogkőeltávolítás, foghúzás, szájsebészeti ellátások.
A fogászati beavatkozásokért kérjük egyeztessen időpontot telefonon vagy személyesen a rendelőnkben és a kapott időpont előtt 2 héttel hozza be rendelőnkbe kedvencét, hogy felmérhessük a fogkő kiterjedését, a fogíny és a fogágy gyulladásának mértékét és az antibiotikumos kezelés szükségességét. A beavatkozás hozzávetőleges időtartamát is az előzetes vizsgálat alapján tudjuk Önnek megmondani.
A fogászati ellátás (ultrahangos fogkő eltávolítás, foghúzás,…) bódításban történik, hiszen állataink nem ülnének végig mozdulatlanul egy ilyen kezelést és ijesztő lehet számukra a fogkő eltávolító gép zaja. Foghúzáshoz és szájsebészeti ellátáshoz a bódítás mellett gyakran helyi érzéstelenítést is alkalmazunk, hogy az állatok semmiféle fájdalmat ne érezhessenek. Bizonyos esetekben röntgenfelvétel készítése is szükséges lehet, az állkapocs és a foggyökerek állapotának felmérése érdekében.
Amennyiben egyéb információra van szüksége, forduljon hozzánk bizalommal!
« Vissza az előző oldalra!

Elérhetőségek

Noé Állatambulancia Kft.

9700 Szombathely,
Vízöntő u. 7.
Telefon:
+36-94-357-701
+36-30-979-7000
E-mail:
noeallatambulancia@gmail.com
Noé Állatambulancia Kft. - MagyarNoé Állatambulancia Kft. - Német